leafhead 12

Behandeling Netvliesloslating

De behandeling

Hier zijn 3 verschillende behandelingsmethodes voor:

Pneumatische retinopexie

Bij deze wijze van herstel van netvliesloslating wordt een gasbel (SF6 gas) in het oog geïnjecteerd, gevolgd door een laser- of vriesbehandeling op het netvliesgat. Het hoofd van de patiënt is zodanig gepositioneerd dat de bel tegen het gat zit. Soms moeten patiënten het hoofd een paar dagen schuin houden om de gasbel op zijn plaats te houden, in contact met het gat in het netvlies.

De oppervlaktespanning van de lucht/water interface sluit het gat in het netvlies en zorgt ervoor dat het retinale pigmentepitheel de subretinale ruimte droog pompt en het netvlies weer op zijn plaats zuigt.

Cerclage-bandjes

Cerclage-bandjes zijn een veelvuldig gebruikte behandeling waarbij de oogarts een of meer siliconenbandjes rond de oogbol vasthecht. De bandjes drukken de wand van het oog naar binnen, tegen het gat in het netvlies en sluiten de breuk of verminderen het vocht dat erdoorheen vloeit en verminderen het effect van de glasvochttractie zodat het netvlies zich weer vasthecht.

Cryotherapie kan worden toegepast rond gaten in het netvlies voordat de bandjes worden geplaatst. Vaak wordt subretinaal vocht gedraineerd als onderdeel van de ingreep. De bandjes blijven zitten. De meest voorkomende bijwerking van deze ingreep is verandering van myopie. Dat wil zeggen, het geopereerde oog wordt bijziender na de operatie.

Vitrectomie

Vitrectomie wordt steeds vaker gebruikt als behandeling voor netvliesloslating. Het houdt de verwijdering in van de glasachtige gelei en wordt gewoonlijk gecombineerd met het vullen van het oog met een gasbel SF6, of siliconenolie in ernstiger gevallen. Het voordeel van gas bij deze ingreep is dat er geen verandering in de myopie is na de ingreep en het gas binnen een paar weken is geabsorbeerd. Siliconenolie echter moet worden verwijderd na een periode van 2–8 maanden, naar goeddunken van de chirurg. Siliconenolie wordt vaker gebruikt bij gevallen die optreden bij proliferatieve vitreo-retinopathie (PVR).

Een nadeel is dat vitrectomie altijd leidt tot snelle ontwikkeling van staar in het geopereerde oog. In onze praktijk verrichten wij al jaren hechtingloze 23 gauge vitrectomie. Deze techniek is zeer weinig invasief en dus minder pijnlijk en minder traumatisch voor het oog zodat de postoperatieve behandeling prettiger is voor de patiënt.

Opname

De gemiddelde opnameduur is 3dagen/2nachten.

Hoe verloopt een behandeling

De dag zelf meldt u zich op het afgesproken tijdstip aan het onthaal in de grote inkomhal. U krijgt de nodige documenten en een identificatiebandje met uw naam en het nummer. U ondertekent een toestemmingsformulier en begeeft zich, al dan niet vergezeld van een vrijwilliger, naar onze verpleegafdeling. De verpleegkundige wijst uw kamer aan en geeft u nuttige informatie.

De ingreep zal ongeveer een half uur tot drie uur duren.

Hoe ervaart u de operatie?

Omdat we u helemaal in slaap doen, ervaart u geen pijn of ongemak tijdens de operatie. In uitzonderlijke gevallen gebeurt de ingreep onder lokale anesthesie, maar ook dan krijgt u een kalmerend middel toegediend.

netvlieslosbeh.jpg