leafhead 12

Netvliesloslating

Wat is de retina (of het netvlies)?

Het netvlies of de lichtgevoelige laag kunnen we het best vergelijken met de film van een fototoestel. Ook in het oog zit de film achter de lens, dus achteraan in het oog. Het netvlies is een fijn laagje, bestaande uit zenuwweefsel, dat de binnenkant van uw oog bekleedt (zie tekening). Lichtstralen komen het oog binnen en worden door de lens op het netvlies geprojecteerd. Het netvlies produceert een beeld dat de optische zenuw aan de hersenen doorgeeft. We kunnen het vergelijken met een film die wordt ontwikkeld om foto’s te produceren.

Wat is netvliesloslating?

Netvliesloslating komt meestal voor in ogen waarvan het netvlies is aangetast door een scheur of een gat. Hierdoor gaat het glasvocht doorsijpelen waardoor de aanhechting weker wordt en uiteindelijk gaat loslaten. We kunnen dit een beetje vergelijken met behangpapier dat loskomt op een vochtige muur. Eenmaal het netvlies losgelaten heeft, is het niet meer mogelijk om duidelijke beelden te produceren van de inkomende lichtstralen waardoor het zicht troebel en vaag wordt. Een dringende aanpak is noodzakelijk. 

Wat zijn de symptomen van netvliesloslating

De meest voorkomende symptomen zijn: een soort ‘schaduw of gordijn’ over het oog, hevige lichtflitsen en/of mobiele vlekken, ook wel ‘floaters’ genoemd. Deze symptomen zijn pijnloos.

Wat veroorzaakt een netvliesloslating?

Bijna alle netvliesloslatingen worden veroorzaakt door een scheur of een gat in het netvlies. Dit ontstaat omdat het netvlies dunner is, vooral bij mensen van middelbare leeftijd die bijziend zijn of wanneer het glasvocht aan het netvlies trekt. Andere oog- of gezondheidsproblemen zoals diabetes, een cataractoperatie en letsels aan het oog bijvoorbeeld door een slag op het oog, zijn minder frequent de oorzaak van een netvliesloslating.

Wat te doen met het andere oog?

Als u een netvliesloslating heeft gehad in het ene oog, loopt u een verhoogd risico dit ook in uw andere oog te ontwikkelen. Toch komt dit voor in slechts 1 op 10 gevallen. Bij symptomen moet u onmiddellijk een oogarts raadplegen. De oogarts onderzoekt dan beide ogen en raadt eventueel een preventieve behandeling aan.

Beide ogen worden ingedruppeld waardoor de pupillen wijder worden. Hierdoor kan de oogarts beter de achterkant van uw oog onderzoeken. Het effect van deze oogdruppels duurt enkele uren en uw zicht is een beetje troebel waardoor u even niet in staat bent te lezen of te rijden. Begeleiding, ook als u met het openbaar vervoer of per taxi komt, is aan te bevelen.

netvlieslosalg.jpg