leafhead 12

Behandeling Natte AMD

Wat is natte AMD?

Natte AMD treft ongeveer 10-15% van de patiënten. Naast het verloren gaan van de fijne structuur van de macula, treden ook lekkage uit de bloedvaatjes, vorming van nieuwe bloedvaatjes en/of bloedingen op. Het proces verloopt ook veel sneller dan bij droge AMD. Opvallend is wel dat het andere oog nog een tijd redelijk goed kan blijven, maar uiteindelijk zullen beide ogen worden getroffen.

In sommige vormen van natte AMD kan een deel van het perifere zicht ook verloren gaan. Vaak betekent natte AMD een zeer ernstige visuele handicap met verstrekkende gevolgen voor beroep en hobby.

De behandeling van natte AMD

In enkele gevallen kunnen we natte AMD behandelen met een laserbehandeling. Enkel als de abnormale bloedvaatjes zich ver van het centrum van de macula ontwikkelen, kan conventionele lasertherapie (Argon laser) deze bloedvaatjes vernietigen.

Het probleem echter is dat deze bloedvaatjes zich meestal ontwikkelen in het centrale deel van de macula waardoor de laser dus ook gezond weefsel gaat vernietigen. Injecties met bloedvatgroeiremmers worden nu standaard als behandeling gestart. Ook enkele heelkundige ingrepen hebben al meermaals hun efficiëntie in de behandeling van natte AMD bewezen.

degeneratienatteamd.jpg