leafhead 12

Behandeling Droge AMD

Wat is droge AMD?

Ongeveer 85-90% van alle personen die lijden aan AMD heeft de droge vorm. Het wordt veroorzaakt door veroudering van de cellen van de retina (netvlies) waardoor de fijne structuur van de macula verloren gaat. Bij droge AMD kan het proces jaren duren voordat het centrale zicht duidelijk merkbaar achteruitgaat. Het perifere zicht blijft intact. Gewoonlijk zijn beide ogen min of meer aangetast. Een echte genezing van de aandoening bestaat er tot op heden niet. Om te helpen kan u wel gebruik maken van optische hulpmiddelen of ‘low vision’ zoals vergrootglazen of speciale lampen bij het lezen.

De behandeling van droge AMD

Droge AMD reageert niet op medicijnen, laser- of heelkundige therapie. Onderzoek in de Verenigde Staten heeft uitgewezen dat de dagelijkse inname van anti-oxidanten en zink de overgang van droge naar natte AMD kan afremmen. Deze anti-oxidanten zijn vitamine C (500 mg), vitamine E (400iu), betacarotène (15 mg) en zink, genomen in een dosering van 80 mg als zinkoxide. Deze tabletten kan u verkrijgen in gezondheidswinkels onder de merknamen Ocuvite, Icaps en Quest Super. Sommige van deze preparaten bevatten ook luteïne.

U vindt luteïne terug in groene bladgroenten. Luteïne stapelt zich op rond de macula en blokkeert de blauwe, hoge energiestralen die schade toebrengen aan de cellen rond de macula. De aanbevolen dagelijkse dosis luteïne is 6 mg. U kunt luteïne verkrijgen in gezondheidswinkels. De neveneffecten van deze supplementen op langere termijn (meer dan 10 jaar) zijn echter onduidelijk. Rokers of recente ex-rokers moet- en bijvoorbeeld de inname van betacarotène vermijden.

degeneratiedrogeamd.jpg