leafhead 12

Macula Pucker

Wat is Macula Pucker?

De macula is een klein gebiedje centraal in het netvlies. De macula biedt het scherpe, centrale gezichtsvermogen dat we nodig hebben om te lezen, auto te rijden en kleine details te zien.

Een maculapucker of epiretinaal membraan is het verrimpelen van de macula, waarbij de patiënt verminderd zicht ervaart, alsook toenemende verbuiging van rechte lijnen.

De macula ligt normaal gesproken vlak tegen de achterwand in het oog. Soms groeien er cellen op de binnenkant van het oog die aan de macula trekken en hem samentrekken. Soms veroorzaakt letsel of een aandoening strengen littekenweefsel in het oog. Dit zijn epiretinale membranen en ze kunnen aan de macula trekken.

Wanneer de macula door dit trekken gaat rimpelen, heet dat macula pucker. In sommige ogen heeft dat weinig invloed op het gezichtsvermogen, maar in andere kan het significant zijn en leiden tot een vertekend gezichtsvermogen.

Wat zijn de symptomen van macula pucker?

Het is niet ongebruikelijk dat iemand epiretinale membranen heeft en toch normaal kan zien. De membranen veranderen echter in de loop der tijd en de volgende symptomen kunnen voorkomen:
-Veranderingen in het gezichtsvermogen zodat rechte lijnen golvend of gebroken lijken (metamorfopsie).
-Verminderd vermogen om kleine details te zien wanneer men direct naar een voorwerp kijkt, of dit nu dichtbij of ver weg is.

Wat is de oorzaak van macula pucker?

De oorzaak van de meeste gevallen van macula pucker is onbekend. Het gebeurt soms helaas gewoon. Soms is macula pucker het resultaat van letsel of een aandoening zoals diabetes die van invloed is op het oog. Epiretinale membranen vormen zich soms na oogchirurgie.

maculapuckeralg.jpg