leafhead 12

Behandeling retinopathie

De behandeling

Er zijn diverse manieren om retinopathie te behandelen:

Laserbehandeling

In de eerste drie stadia van diabetische retinopathie, is er geen behandeling nodig, tenzij de patiënt maculaoedeem heeft. Om progressie van diabetische retinopathie te voorkomen moeten mensen met diabetes regelmatig hun bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol controleren.

Proliferatieve diabetische retinopathie wordt behandeld met laserchirurgie. Een laserbehandeling brandt delen van het netvlies, van de macula weg, waardoor de abnormale bloedvaten krimpen. Omdat er veel laserverbrandingen nodig zijn, zijn er doorgaans twee of meer sessies nodig voor een volledige behandeling. Hoewel u enig verlies van zijzicht kunt merken, kan de laserbehandeling de rest van uw gezichtsvermogen redden. Laserbehandelingen kunnen uw kleurzicht en nachtzicht enigszins verminderen.

Een scatter laserbehandeling werkt beter voordat de fragiele, nieuwe bloedvaten zijn begonnen met bloeden. Daarom is het belangrijk om regelmatig een volledig onderzoek te laten doen van het gedilateerde oog. Zelfs als de bloeding is begonnen, is een scatter laser behandeling nog mogelijk, afhankelijk van de hoeveelheid bloed.

Avastin-injecties

In geval van ernstige nieuwvatvorming of zwelling van de macula worden tegenwoordig standaard injectie gegeven van Avastin in de glasvochtruimte.

Vitrectomie

Bij vergevorderde stadia van diabetes mellitus dient een operatie uitgevoerd te worden, waarbij het glasvocht wordt verwijderd. Hierdoor wordt de tractie opgehoffen die het netvlies beschadigd.

Diabetische retinopathie

diaretbeh.jpg